Съобщение за грешка отпечатано на хартията или на дисплея на касовия апарат. Касовий апарат в Варне.

Грешка при касов апарат - изписа на дисплея и отпечата на хартията. Внимание! Остават 14 свободни блока фискална памет! Сучасні касові апарати в Варне.

ЗА НАС
полезни съвети и препоръки
ПРОДУКТИ
УСЛУГИ
ПРОМОЦИИ
ЗА КОНТАКТИ

 

Няма ком. с МО3, ИНФОРМАЦИЯ НАП, Грешка 117 - 3, Блокирана връзка с НАП. Касові апарати від всіх провідних виробників.

 

Съобщения за грешки на касовите апарати

Тук ще се опитаме да изредим съобщенията за грешки които се срещат най-често при повреда на касовия апарат.

 

Касови апарати марка TERMOL

"ДЕРЕГ ФУ"

Устройството е снето от отчет в НАП. Временно, поради бракуване или някаква друга причина.

"Няма ком. с МО 3"

Поради някаква причина касовият апарат е останал без връзка с НАП. Това може да е поради спиране на SIM картата от страна на мобилния оператор заради неплатен абонамент или хардуерна повреда в устройството. При възникване на проблема имате възможност да работите три дни "гратис" като съответно първия и втория ден апарата изписва при дневен отчет "Няма ком. с МО 1" и "Няма ком. с МО 2". На третия отчет изписва "Няма ком. с МО 3" и блокира. За да продължите да работите с устройтвото е необходима намеса от сервиза който го обслужва.

"Нулиран RAM"

Грешка при некоректност на данните в оперативната памет. Причините най-често е оставянето на апарата повече от три месеца без захранване и/или повреда на акумулаторната батерия за захранване на паметта. Обърнете се към обслужващия сервиз за диагностика на проблема и инструкции за последващите ви действия в конкретната ситуация. Извадка от наредба H-18 касаеща загубата на дневния оборот при нилиран RAM.

"Фискална грешка
Лимит RAM reset"

Изчерпан е обема на блоковете за запис на "нулиран RAM" във фискалната памет. Обърнете се към обслужващия сервиз за отстраняване на проблема с нулиране на оперативната памет и за подмяна на фискалната памет с нова.

"Повреден КЛЕН!!!"

Касовият апарат не вижда картата памет в която се записва контролната лента. Причината може да е повреда в самата карта или дефект на фискалното устройство.

"ДТ ГРЕШКА 02"
"ДТ ГРЕШКА 03"
"ДТ ГРЕШКА 19"

И други. Това са софтуерни грешки и/или хардуерни повреди в GSM модула осигуряващ GPRS връзка със сърварите на НАП, SIM картата на мобилния оператор или интерфейса за връзка между GSM модула и процесора на касовия апарат. Обърнете се към вашия сервиз.

"КРАЙ ХАРТИЯ"

Ако сте поставили правилно хартията в принтера и това съобщение остава след като сте натиснали [CL] то има повреда в следенето на хартията във вашия касов апарат - необходима е намеса на оторизиран сервиз.

 

Касови апарати марка DAISY

"ИНФОРМАЦИЯ НАП"

Необходима е синхроницация между данните за вашата фирма записани е касовия апарат и тези в сървара на НАП. Обърнете се към сервиза който обслужва касовия ви апарат за инструкции как да направите това.

"ПОВРЕДЕН КЛЕН"

Касовият апарат не успява да обмени данни със SD картата памет на която съхранява копие на касовите бележки. Това може да се дължи на повреда на SD картата или на самия касов апарат.

"Грешка 117 - 3"

Направени са 3 дневни отчета без връзка с НАП. При първите два отчета изпечатва съответно Грешка 117 - 1 и Грешка 117 - 2". При трети отчет без връзка, работата с апарата се блокира до отстраняване на проблема. Той може да се дължи или на повреда в касовия апарат или на спиране на SIM картата от страна на мобилния оператор поради неплащане на абонаментната такса. Също, имали сме случаи на клиенти, които включват апарата си специално за да направят дневен отчет. При това, пускайки отчета, GSM модула все още не е успял да се регистрира в мрежата на мобилния оператор и съответно апарата дава грешка 117. Клиента след това веднага изключва апарата си и това нулиране остава неотчетено в НАП. След като касиера успее да повтори три последователни дни това, съответно касовия апарат блокира. За да избегнете тази ситуация, след като включите касовия апарат, изчакайте 1-2 минути да успее да се регистрира в мрежата. При това на екрана се появява малък надпис GPRS или друга икона (вижта упътването на касовия апарат). Ако случайно пропуснете това и все пак ви изпечата грешка 117, то след отчета го оставете включен за известно време. Т.е. накратко, необходимо е преди и след отчета апарата да стои включен за известно време. Ако въпреки спазването на това условие апарата продължава да дава грешка 117, то се налага намесата на сервиза който обслужва касовия ви апарат.

"ДН. ОТЧЕТ"

За да извършите действието (примерно сверяване на часовник-календара) е необходимо преди това да пуснете дневен отчет с нулиране.

"КОМУН. ГР. НАП"

Грешка в комуникацията между касовия апарат и сървара на НАП. Може да се дължи на временен проблем с GSM покритието, профиктика на НАП сървара или дефект на касовия апарат.

"ГРЕШНА ПАРОЛА"

Изключете и включете апарата. Опитайте отново, този път с вярна парола.

"НЯМА КЛЕН"
"ПОВРЕДЕН КЛЕН"

Касовият апарат не може да комуникира нормално с картата памет. Възможно е последната да е повредена или самия касов апарат да има дефект. В моделите при които SD картата е достъпна за оператора, е възможно умишлено или по невнимание да е извадена картата.

 

Касови апарати марка DATECS

"НУЛИРАНЕ НА ПАМЕТТА"

Поради някаква причина оперативната памет на апарата е останала без захранване. Това може да се дължи на оставяне на апарата без захранване повече от 3 месеца, повреда в RAM чипа, процесора, повреда на акумулаторната батерия или зарядната и верига. За точна диагностика се обърнете към сервиза който обслужва касовия ви апарат, като по закон това трябва да стане веднага след установяване на проблема. Извадка от наредба H-18 касаеща загубата на дневния оборот при нилиран RAM.

"НЕВАЛИДЕН КЛЕН"
"НЯМА SD КАРТА!"

Касовият апарат не успява да намери картата памет която се ползва за КЛЕН. Това може да се дължи на повреда на SD картата или повреда в самия апарат.

"Грешка при връзка модема"

Фискалното устройство не успява да обмени данни с GSM модула който осигурява GPRS връзката с НАП. Това понякога се дължи на спукване в платката но по-често на изгорял GSM модул. Конкретната причина може да установи облсужвашия сервиз.

"Блокирана връзка с НАП"

Изписва се на екрана при опит да изпечатите касова бележка. При три последователни дневни отчета с нулиране, без да са отчетени в НАП апарата блокира до възстановяване на връзката. След дневен отчет с нулиране повечето модели изписват дали операцията е преминала успешно, така че да можете да реагирате своевременно. Липсата на връзка може да се дължи на лош обхват на мобилния оператор, повреда в касовия апарат или спиране на SIM картата от страна на мобилния оператор поради неплащане на абонаментната такса. Точната причина може да установи компетентен сервизен техник.

"Не е регистриран в НАП"

Най-вероятно устройството ви е временно снето от отчет в НАП. Ако желаете да го ползвате, свържете се със сервизната фирма която го обслужва.

 

 

 


 

Ревю на касов апарат Eltrade A1 KL

Ревю на касов апарат ZIT 2007 BG-KL

Ревю на касов апарат ELICOM TBS-KL

Ревю на касов апарат Daisy Perfrct S-KL

Ревю на касов апарат Daisy Micro C-KL

Ревю на касов апарат Tremol ZM-KL

Съобщения за грешка при касовите апарати.

Проблеми при работа с касов апарат.

Извадки от закона за автомобилните превози, касаещи издаването на билети от фискални устройства.

Какво представлява GPRS връзката на касовите апарати с НАП.

Иформация за бисквитки и политика за поверителност.

 

В офиса ни приемаме плащания с кредитни карти.

Купете касов апарат или електронна везна с кредитна карта MasterCard, VISA, Maestro, Visa Electron, VPay, Union Pay или JCB. технополис, техномаркет, зора, техмарт.

Няма ком. с МО 3, ИНФОРМАЦИЯ НАП, Грешка 117 - 3, Блокирана връзка с НАП, грешки на касовите апарати. Як працює касовий апарат?